Informații succinte – Istoria generală a Romei și a Imperiului Roman
Istoria abreviată a Romei antice
40 maps that explain the Roman Empire
Digital maps of the ancient world
Situri axate pe Dreptul Roman
– Roman Law Resources, cel mai complet portal de Drept Roman și Istoria generală a dreptului. Cel interesat poate găsi aici o secțiune de texte de drept roman, articole full text din reviste, lista cronologică a reuniunilor de specialitate, lista periodicelor de specialitate etc.
– Droit romain, portal complex pe teme de Drept Roman, cu sylabus, legături directe spre izvoare online și alte situri de specialitate
– Ius Romanum, situl multilingv de Drept Roman al Universitatii din Sofia, cu revista electronică cu același titlu – în acces liber, activitatea Societas Ius Romanorum, legături utile
– The study of Civil (Roman) Law, prezentarea importanței studiului dreptului roman la Cambridge Universiy de către prof. Matthew Dyson (2013)
– The spirit of Roman Law, conferință susținută la Cornell University (SUA) de Okko Behrends, profesor la Universitatea Goettingen, Germania (2009)
– Institut de droit romain, Institutul de drept roman al Universității Paris II „Pantheon-Assas”
– Lex duodecim tabularum, (english translation) sau The twelve tables sau The twelve tables
– Ancient history books: legal texts – Rome, pe situl Universității Fordham
– The Roman Law library, texte de drept roman și nu numai, în aproape toate limbile de circulație internațională, plus linkuri către alte situri de profil
– Roman Law links, o serie de legături utile oferite pe pagina lui William L. Carey, University of Fairfax, Virginia (USA)
– Annotated Justinian Code and Justinian’s Novels
Situri axate pe Istoria generala a dreptului
– European Society for Comparative Legal History
– Portail numérique de l’histoire du droit, sit de limbă franceză dedicat cercetărilor de istoria generală a dreptului. Conține linkuri către alte situri și biblioteci online de profil, în toate limbile de circulație internațională.
Periodice de specialitate
– Revue internationale des droits de l’antiquité, revistă fondată in 1947 in Belgia, una dintre cele mai prestigioase reviste de profil.
– Forum historiae iuris, prima revistă electronică de istoria dreptului – inițiată de studenții de la Universitatea Humboldt, Berlin
– Tijdschrift voor Rechtsgeschiedenis /Revue d’histoire du droit / The legal history review, publicație fondată în 1918 pentru a studia bazele comune ale tradiției juridice occidentale. Găzduieste cercetari de Drept Roman, Drept canonic, Istoria dreptului în diferite țări, precum și Istoria common law englez.
– Roman Legal Tradition, revistă publicată de The Ames Foundation at the Harvard Law School and the University of Glasgow School of Law. Materialele publicate sunt oferite în acces liber integral.
– Clio@Themis. Revue electronique d’histoire du droit, revista fondată de cercetători de la CNRS Franța. Conține materiale publicate în toate limbile de circulație internațională, în acces liber integral.
– RIDROM, revistă de Drept Roman și de Istorie generală a dreptului, editată de Universitatea Castilla – La Mancha și Asociatia Ibero-americană de Drept Roman. Conține materiale publicate în limbile spaniolă și engleză.
– Analele Universității din București, seria Drept, revista Facultății de Drept a UB. Conține materiale publicate în limba română și în limbi de circulație internațională, acces limitat numai la rezumate.
– Studia Universitatis Babeș-Bolyai, series Iurisprudentia, revista Facultății de Drept a UBB Cluj-Napoca. Conține materiale publicate în limba română și în limbi de circulație internațională, în acces liber integral.
– Revista de Științe Juridice, revista Facultății de Drept a Universității din Craiova. Conține materiale publicate în limba română și în limbi de circulație internațională, acces limitat numai la rezumate.
– Analele Științifice ale Universității „Al.I. Cuza” din Iași, seria Stiinte juridice, revista Facultății de Drept a UAIC Iași. Conține materiale publicate în limba română și în limbi de circulație internațională, în acces liber integral.
– Analele Universității de Vest din Timisoara, seria Drept, revista Facultății de Drept a UVT. Conține materiale publicate în limba română și în limbi de circulație internațională, acces limitat numai la rezumate.
– Law and History Review, revista American Society for Legal History.